Kursens innehåll

GUU100, Glokala utmaningar och tillämpad hållbar utveckling, 15 hp

Revision 2


Glokala utmaningar kan förstås som ett perspektiv på utveckling och förändring där interaktionen mellan utmaningar på global och lokal nivå står i fokus. Synsättet tar avstamp i utgångspunkten att glokala utmaningar som t ex klimatförändringar eller en pandemi behöver hanteras både på ett övergripande internationellt plan, tillsammans mellan nationer, men också på lokal nivå i olika länder, städer, regeringar, företag och mellan individer.

Kursen syftar till att ge en överblick över glokala utmaningar. Den ger också fördjupad kunskap om hur glokala utmaningar arbetas med på global nivå samt hur strategier och andra verktyg kan användas för att hantera glokala utmaningar i lokala kontexter. Kursen har ett fokus på hållbar utveckling och diskuterar ekonomiska, sociala och ekologiska dimensioner av hållbarhet och hur dessa kan tas hänsyn till vid hantering av glokala utmaningar. Kursen utgår från ett nationalekonomiskt perspektiv på glokala utmaningar, men kompletteras med kunskap från andra samhällsvetenskapliga fält som statsvetenskap, företagsekonomi, informatik, media och design.

Undervisningen sker på campus genom föreläsningar, seminarier och workshops. Studenterna möter representanter från offentliga och privata organisationer som arbetar aktivt med frågor relaterade till glokala utmaningar. Kursen ägnar särskilt intresse till att tillämpa arbetsintegrerat lärande (AIL) för hållbar utveckling i samverkan med samhället. Kursen kräver aktivt deltagande i samtal och skriftliga arbeten.