Kursens innehåll

MVB910, Medicinsk vetenskap: Förskrivning av vissa läkemedel, 15 hp

Revision 3


I kursen ingår allmän farmakologi. Inom detta område genomgås farmakodynamiska och farmakologiska begrepp och principer samt läkemedelsberäkning. Läkemedels administreringssätt och olika beredningsformer berörs. Läkemedelsbiverkningar som kan uppstå samt hur dessa registreras korrekt genomgås. Faktorer som påverkar läkemedelsanvändning härunder miljö och naturläkemedel bearbetas också. Det arbetas med läkemedelsinteraktion genom sökningar i databas och även läkemedel och dess påverkan på kroppen berörs. Här ligger fokus på livets olika faser som graviditet, hos fostret, vid amning samt i relation till barn och äldre.



I kursen ingår sjukdomar och speciell farmakologi. Under denna del av kursen bearbetas sjukdomar och farmakologisk behandling som är knutna till de 16 indikationsområden enligt Socialstyrelsens föreskrifter om behörighet för sjuksköterskor att förskriva och ordinera läkemedel (HSLF-FS 2018:43). Dessa områden är mun och svalg, mage och tarm, nutrition, sårbehandling, hudinfektion, eksem, ansikte och hårbotten, hud, infektion, urinvägar och könsorgan, mödravård, smärta, öra-näsa- hals, ögon och medel vid överdosering samt övrigt. Grupparbeten, seminarier, praktiska övningar där bedömningar av olika sjukdomstillstånd med relation till förskrivningsrätten genomförs samt övning i att skriva recept på korrekt sätt. Även praktiska övningar relaterat till förskrivningsrätten på kliniskt lärandecenter genomförs.

Lagstiftning relaterat till förskrivningsrätt är annat som bearbetas under kursen. Hinder och möjligheter kring förskrivning av läkemedel och den nya rollen samt ansvaret som förskrivare bearbetas.